Gastronomia

Znajdziesz tu informacje i wizualizacje miejsc, gdzie można cos zjeść, zarezerwować celem konsumpcji i imprezy. Zaletą strony jest możliwość wydania opinii na temat określonej restauracji, pub'u, baru.

Ze słownika Polsko-Kaszubskiego:metoda | spòsób, metoda (sł. Eugenisz Gołąbek)
Gastronomia

Gastronomia (103)

środa, 06 maj 2020 13:44

Duszonka z dorsza

Autor:

Składniki: kilka ładnych dorszy, ładny świeży kawałek słoniny, 3 cebule, 4 łyżki przecieru pomidorowego, pół szklanki oleju, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

środa, 06 maj 2020 13:42

Prażnica węgorzowa

Autor:

Składniki: kawałek świeżego węgorza, jaja, tłuszcz do smażenia, kilka kartofli, sól, pieprz

środa, 06 maj 2020 13:40

Węgorz w galarecie

Autor:

Składniki: 1 kg węgorza, marchewka, groszek zielony, dowolny drobny makaron np. gwiazdki, ziele angielskie, sól.

środa, 06 maj 2020 13:38

Węgorz srebrzysty

Autor:

Składniki: 1 spory węgorz, /tzw.srebrzysty/ kilka dużych kartofli, łby i ogonki rybie na wywar, włoszczyzna, cebula, listek laurowy pieprz, sól.

środa, 06 maj 2020 13:36

Szprotki w zalewie

Autor:

Składniki: spora miska szprotek, szklanka wody, pół szklanki octu, ziele angielskie, listek laurowy, cebula, pieprz, sól

środa, 06 maj 2020 13:34

Śledź w zalewie octowej

Autor:

Składniki: kilka filetów ze śledzia solonego, 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, ziele angielskie, listek laurowy, cebula, cukier, sól

środa, 06 maj 2020 11:01

Śledź z boczkiem.

Autor:

Składniki: kilka śledzi solonych, 2kg. kartofli, mąka do obtoczenia ryb, pół szklanki śmietany, cebula, tłuszcz do smażenia lub garść boczku surowego do wytopienia, pieprz sól, ziele angielskie, listek laurowy.

środa, 06 maj 2020 10:58

Śledź z kartoflami - Pulki

Autor:

Składniki: kilka śledzi z zalewy słonej, po prostu z beczki, kilka kartofli, cebula, tłuszcz wieprzowy, łyżka mąki, cukier, sól, ocet.

środa, 06 maj 2020 10:55

Śledź z kartoflami w śmietanie

Autor:

składniki: kilka śledzi solonych, 2 cebule, szklanka śmietany, cukier, pieprz, kilka dużych kartofli /ilość zależna od osób/. Dawniej używano octu do zakwaszenia potrawy obecnie często dodają sok z cytryny.

środa, 06 maj 2020 10:53

Smażone wątróbki dorszowe

Autor:

Składniki: kilka wątróbek dorszowych, tłuszcz do smażenia, 4 cebule, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki masła,ocet

Strona 8 z 11

Skocz do:

Zdjęcie z galerii

Ostatnie komentarze

Akademia Kaszubska

szwajcaria-kaszubska.pl