Gastronomia

Znajdziesz tu informacje i wizualizacje miejsc, gdzie można cos zjeść, zarezerwować celem konsumpcji i imprezy. Zaletą strony jest możliwość wydania opinii na temat określonej restauracji, pub'u, baru.

Ze słownika Polsko-Kaszubskiego:domęczać | domãczëwac (sł. Eugenisz Gołąbek)
Gastronomia

Gastronomia (103)

czwartek, 07 maj 2020 09:56

Kaczka pomorska

Autor:

Składniki: kaczka z wiejskiej zagrody, majeranek sól, szklanka kaszy gryczanej, 2 jaja, 25 dag. ziemniaków surowych utartych odciśniętych , tłuszcz do obsmażenia, 2 cebule, pieprz.

czwartek, 07 maj 2020 09:55

Golonka z kapustą

Autor:

Składniki: 2 golonki małe, ze trzy głowy poszatkowanej ukiszonej kapusty, szklanka kaszy jęczmiennej, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól.

czwartek, 07 maj 2020 09:53

Golonka z Kaszub

Autor:

Składniki: dwie zadnie golonki, kminek, papryka ostra, pieprz, sól, 2 duże cebule, por, przecier pomidorowy.

czwartek, 07 maj 2020 09:51

Szmurowana wołowina

Autor:

Składniki: 1kg wołowiny zrazowej, 3 cebule, pól główki czosnku, majeranek, wywar z rosołu, tłuszcz do obsmażania, pieprz, sól.

czwartek, 07 maj 2020 09:49

Szmurowana wieprzowina

Autor:

Składniki: odpowiedni według potrzeb kawał wieprzowiny zrazowej, 3 cebule, pól główki czosnku, majeranek, wywar z rosołu, tłuszcz do obsmażania, pieprz, sól.

czwartek, 07 maj 2020 09:47

Duszona wieprzowina

Autor:

Składniki: porządny puc wieprzowiny od szynki lub kawał łopatki ze skórą, 2 cebule, tłuszcz do obsmażenia mięsa, kminek, majeranek, pieprz, sól.

czwartek, 07 maj 2020 09:44

Drobni mięso potrawka z podrobów

Autor:

Składniki: pół głowy świńskiej , wszystkie podroby wieprzowe, tj. płuca, serce, nerki, żołądek, ozór, kawałek podgardla, 3 cebule, listek laurowy, ziele ang. pieprz ziarnisty, sól, ocet do smaku.

środa, 06 maj 2020 13:50

Kotleciki rybne

Autor:

Składniki: 1 kg dowolnych filetów rybnych /mieszane najlepiej/ główka czosnku, pęczek kopru, 3 jaja, 2 bułki czerstwe wymoczone w mleku i odciśnięte, olej do smażenia

środa, 06 maj 2020 13:48

Ryby w sosie

Autor:

Składniki: dowolne filety rybne, 20 dkg włoszczyzny, 75 dkg kapusty kiszonej, cebula, masło, kilka grzybów suszonych, niecała szklanka śmietany, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

środa, 06 maj 2020 13:45

Klopsiki z ryby

Autor:

Składniki: około kilograma filetów z ryby najlepiej różnego gatunku. Garść pokrojonego w kostkę boczku surowego, cebula, 2 jaja, 2 czerstwe bułki, pieprz, sól

Strona 7 z 11

Skocz do:

Zdjęcie z galerii

Ostatnie komentarze

Akademia Kaszubska

szwajcaria-kaszubska.pl